Search

BAMCARD sa aplikacijom KVIKO postao član Asocijacije Europskih Sistema Mobilnog Plaćanja (European Mobile Payment Systems Association – EMPSA)

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da se Bamcard sa prvim mobilnim sistemom plaćanja Bosne i Hercegovine “KVIKO” pridružio asocijaciji europskih sistema za mobilno plaćanje (EMPSA). Asocijacija se sada sastoji od dvanaest članova s ​​preko 50 miliona korisnika širom Europe.

2020. godina je vrlo važna za mobilna plaćanja u Europi, a EMSPA igra ključnu ulogu u ostvarivanju i poticanju saradnje u domenu međunarodnih plaćanja i izgradnji konkurentnog interoperabilnog platnog sistema u europskim okvirima.

Anton Stadelmann, predsjednik EMPSA-e kaže: “Veoma smo sretni što se Bamcard pridružio EMPSA-i. Imati snažnog i inovativnog partnera u jugoistočnom dijelu Europe je u skladu sa ciljem našeg udruženja da ponudi interoperabilnost kupcima u što više regija Europe. Radujemo se bliskoj saradnji na izgradnji našeg zajedničkog cilja.”

Bamcard je dioničko društvo sa sjedištem u Sarajevu koje je osnovano 1999. godine kao domaća klirinška kuća i pružatelj usluga plaćanja za Bamcard, Visa i Mastercard kartice. 2017. godine Bamcard je pokrenuo prvi mobilni sistem plaćanja u Bosni I Hercegovini pod nazivom „KVIKO“ koji trenutno koriste tri banke, ASA, Union i BBI, koje imaju klijente i podružnice širom Bosne i Hercegovine. KVIKO ima više funkcionalnosti, kao što je KVIKO Cash – podizanje novca bez kartice na bankomatima; KVIKO instant – P2P međubankarske transakcije; KVIKO dopuna – svi GSM operateri i OLX vaučeri u Bosni i Hercegovini. Trenutno se radi na novoj funkcionalnosti KVIKO PAY, odnosno plaćanje putem Kviko aplikacije temeljeno na QR kodu. Funckcionalnost će biti prilagođena na način da zadovoljava potrebe i želje svih trgovaca u Bosni i Hercegovini.

“Želimo da naši građani mogu plaćati putem svoje lokalne mobilne aplikacije KVIKO bilo gdje u Europi. Ujedinjeni pod EMPSA-om, europski mobilni platni sistemi po prvi put sarađuju kako bi omogućili interoperabilna prekogranična plaćanja. Iz tog razloga mi u Bamcardu smo sretni što smo dio ove historijske inicijative u europskoj platnoj industriji “, kaže Alma Ahmić, direktorica BAMCARD-a.

Sjedišta EMPSA nalaze se u Zürichu, Švicarska. Asocijacijom predsjedavaju Anton Stadelmann, izvršni direktor TWINT-a, i potpredsjednik Joseph Hajj, glavni strateški direktor kompanije Swish.

Cilj asocijacije je poticanje saradnje i omogućavanje međunarodnih korištenja domaćih sistema mobilnih plaćanja. Kako bi se naglasila važnost interoperabilnosti, EMPSA je već osnovala radnu grupu za uspostavljanje zajedničke interoperabilnosti sistema. Ovom radnom grupom vode Bjørn Skjelbred iz VIPPS-a i Christian Pirkner iz Bluecodea.

Podijelite objavu: